2014. március 16., vasárnap

Bécs: A Schönbrunni Állatkert / Tiergarten Schönbrunn

Az 1752 óta működő Schönbrunni Állatkert több szempontból is világrekorder. Először is ez a Föld legrégebbi állatkertje, amint a tekintélyes fenti évszámból is látszik. Továbbá itt született először emberi gondozásban mesterséges megtermékenyítéssel Afrikai elefántbébi már 1906-ban, 2007-ben pedig napvilágot látott az első pandabébi is, amely ráadásul természetes úton fogant. A kis méretű, ám látványos állatkert a Schönbrunni Palota kertjében található.

A szökőkút egykor fókamedenceként szolgált
A Kaiserpavillon
A rengeteg zöldterület közepén bújnak meg az eredeti, XVIII. századi épületek, amelyek azt is bemutatják, hogy kezdetben milyen kis helyen tartották az állatokat. A séta során az itthon nem látható óriás pandákkal, koalákkal, tigrisekkel és párducokkal is találkozunk. A pandáknál már többször születtek kicsinyek, így jó eséllyel egy pandabébit is láthatunk a felnőtt példányokon kívül.

Bambuszt rágcsáló óriás panda
Néhány hónapos pandabébi



Egész nap látványetetéseket tartanak, így gyakorlatilag egyikről a másikra lehet menni. Különösen látványos a pingvinek kifutója, amely üveges, így a vízben is megfigyelhetjük a játékos állatokat.




Nagyon hangulatos az állatkert 250. évfordulójára épített esőerdő, amely egy óriási üvegkupolás épületben kapott helyet. A fából ácsolt lépcsőkön mászkálva több hüllő és madárfaj is látható, a denevéreket pedig egészen testközelből, egy sötét barlangban szabadon repdesve tekinthetjük meg. További érdekesség az itt élő rafflésia - óriás bűzvirág -, amely 50-90 cm-es átmérőjével a Föld legnagyobb virága.



A gorilláknak is látványos lakóhely jutott. A téli, szinte teljesen üveggel borított, nagy belmagasságú gorillaházat hatalmas kert egészíti ki. Az állatoknak kint és bent is megannyi játékot szereltek fel, hogy jól érezzék magukat.

A Gorillaház
A parkban rengeteg madár él. A repülő állatok többnyire szabadon repkednek a kisebb-nagyobb területeken. Néhol óriási ketrecekben laknak, máshol trópusi házakban, vagy kültéri tóparton élnek életmódjuknak megfelelően. Az állatkertben többféle flamingófaj is él, egyikül elképesztő narancs színben pompázik a megszokott rózsaszín helyett.

A Nagy tó pelikánjai      
Narancssárga flamingók
A flamingók tava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...